Project #13 is an architecture office that doubles-up as a home

Studio Wills + Architects has reconfigured an apartment in Serangoon, Singapore so that it accommodates the studio’s own office and a snug home for its founder.

The home and office, which Studio Wills + Architects has named Project #13, is shortlisted in the small interior category of this year’s Dezeen Awards. It measures 64 square metres and takes over a 30-year-old apartment inside one of Singapore’s public housing blocks.

Throughout the day it functions as a workspace, while in the evenings it serves as a home to the studio’s founder, William Ng.

Office interior of Project #13 by Studio Wills + Architects
The office is on the left-hand side of the apartment

“The design really started just as two distinct and autonomous spaces under one roof that can be used independently and/or interchangeably,” Ng told Dezeen.

“One part eventually evolved as a home for me, as it minimises time spent commuting between work.”

Tiled bathroom of Project #13 by Studio Wills + Architects
At the rear of the office is a tiled bathroom

Although there wasn’t an abundance of space in the apartment, Ng and his studio first decided to section off part of the floor plan and turn it into a foyer.

“It creates a ‘buffer zone’ between the public and private domains, and at the same time enables two separate entry points, allowing the spaces within to operate independently,” explained the studio.

The foyer of Project #13 by Studio Wills + Architects
The foyer leads through into the right-hand side of the apartment, which includes a relaxed break-out area

A door to the left of the foyer leads through the studio’s office, at the centre of which are two long work desks for staff.

Set to the side of the room is a tall wooden volume that is integrated with storage and a tea-making station. There’s additionally a couple of shelving units for presenting architectural models.

Towards the rear of the office is a kitchenette and a bathroom – complete with a shower – that is entirely clad with square blue-grey tiles.

Stairs leading to mezzanine of of Project #13 by Studio Wills + Architects
A wooden volume with in-built stairs leads to a mezzanine level

During office hours, staff can spill over into the right-hand side of the apartment to work.

It plays host to a relaxing lounge dressed with a plush, cream-coloured chaise longue and a lantern-style lamp that emits a warm glow.

Project #13 by Studio Wills + Architects includes a mezzanine-level tea room
Up on the mezzanine, there is a contemplative tea room

There’s another tall wooden volume, inbuilt with stairs that lead up to a mezzanine-level tea room where staff can escape for “quiet and contemplation”.

They can also get a bird’s-eye-view of the office through an opening that has been inserted in the wall up here.

Beyond the volume, there is an additional table and set of chairs which are used for meetings and another toilet.

Project #13 by Studio Wills + Architects includes a mezzanine-level tea room
A wall opening by the tea room provides elevated views over the office

These turn into domestic spaces for Ng after staff leave. Dinner can be enjoyed at the meeting table, the break-out area becomes a living room and the tea room serves as sleeping quarters once the seat cushions are replaced with a roll-out bed.

Directly beneath the mezzanine there is also built-in storage for Ng’s clothes and dressing room.

Project #13 by Studio Wills + Architects includes a mezzanine-level tea room
On the other side of the wooden volume is a meeting room, which can also serve as a dining area

Ng told Dezeen that having work and home so closely interlinked has been particularly useful during the coronavirus pandemic when there have been national lockdowns, more commonly referred to as “circuit breakers” in Singapore.

“Before the circuit breaker, home was felt to be more within an office, but during the circuit breaker, it felt more like an office in the home; this was probably because the boundaries between the two shift and change with use,” he explained.

“The dining/meeting room was a space for zoom meetings without interference from adjacent spaces; also, the foyer became a space where food deliveries and material samples could be left with no physical contact.”

Bedroom of Project #13 by Studio Wills + Architects
At night, the tea room transforms into a bedroom

Studio Wills + Architects’ Project #13 is one of five small interiors shortlisted in the 2020 Dezeen Awards. Others include Single Person, a design gallery in Shanghai that’s designed to resemble a cave, and Smart Zendo, a family home in Hong Kong that’s fitted with voice-activated technology and space-saving furniture.

Photography is by Khoo Guo Jie and Finbarr Fallon.


Project credits:

Architect: Studio Wills + Architect
Design team: Ng William, Kho Keguang
C&S engineer: CAGA Consultants Pte
Fitting-out contractor: Sin Hiap Chuan Wood Works
General contractor: Wah Sheng Construction Pte

Source link

Author: IW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *